H διδασκαλια του χορου

Τα πρώτα επίπεδα επαφής με τον χορό, αποτελούν επί της ουσίας μύηση των παιδιών στην προπαίδεια του χορού. Μυούμενα στην προπαίδεια του χορού, λοιπόν, τα παιδιά μπορούν να εισαχθούν στο σύστημα εξετάσεων της Βασιλικής Ακαδημίας του Λονδίνου (RAD – Royal Academy of Dance), ώστε να κάνουν το πρώτο βήμα γνωριμίας με την αληθινή χορευτική παιδεία αλλιώς τα επίπεδα εξέλιξης ενός παιδιού που μετέχει του συστήματος εξετάσεων της RAD είναι τα ακόλουθα:

3Dance (παιδιά 3 1/2-4 1/2 χρόνων), Pre Primary, Primary, Grade 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, Ιntermediate Foundation, Intermediate, Advanced 1, Advanced 2.
Η ύλη της κάθε τάξης μέχρι το επίπεδο grade 2, με την απαραίτητη προσπάθεια και επιμέλεια μπορεί να καλύπτεται σε διάστημα 9 έως 10 μηνών από το κάθε μετέχον παιδί. Οι κινητικές δεξιότητες ασκούν καθοριστικό ρόλο στον χρόνο κάλυψης της ύλης από το επίπεδο grade 3 και πάνω. Τούτο πρακτικά σημαίνει ότι από το grade 3 και πάνω, ο ρυθμός εξέλιξης των παιδιών είναι συνδεδεμένος με τον ρυθμό  ωρίμανσης των κινητικών δεξιοτήτων τους. Μπορούν να προχωρήσουν και / ή προχωρούν με ταχύτερους ρυθμούς, τα παιδιά που επιδεικνύουν υψηλότερη σωματική και πνευματική αντοχή, μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και ανθεκτικότερη θέληση. Ολα τα παραπάνω χαρακτηριστικά δομούνται και εξελίσσονται με την διαρκή επιμέλεια και συμπαράσταση των δασκάλων.
Το καθένα εντελώς ξεχωριστό παιδί, ωριμάζει και εξελίσσεται σύμφωνα με τις εντελώς ξεχωριστές του δυνατότητες. Σύμφωνα με τον σωματότυπό του, τις σωματικές του ιδιαιτερότητες, τις σωματικές και ψυχικές προδιαγραφές και αντοχές. Αντεδείκνυται παντελώς η όποια πίεση στο παιδί πέρα από τις σωματικές δυνάμεις του και από τα όρια που ο σωματότυπός του επιβάλλει. Η παραπάνω οριοθέτηση είναι κάτι παραπάνω από κρίσιμη. Η εξώθηση ενός παιδιού πέρα από τα σωματικά, πνευματικά και ψυχικά του όρια, η βεβιασμένη και πιεστική εξέλιξη του σώματός του, μπορεί να αποδειχθεί έως και καταστροφική για την σωματική και ψυχική του υγεία.

Η ωρίμανση μέσα από την κατάκτηση των επιπέδων grades 1-8, δεν είναι η μοναδική επιλογή για τα παιδιά που διαθέτουν τα λεγόμενα “ιδανικά για χορό” φυσικά χαρίσματα (ελαστικότητα, ευκινησία στην άρθρωση της λεκάνης, δυνατά μετατάρσια, μακρύ αχίλλειο τένοντα, γόνατα με φυσική εξωτερική στροφή). Τα παιδιά αυτά ενθαρρύνονται και/ή κατευθύνονται να ακολουθήσουν τα τμήματα του Ιntermediate, Advanced 1, Advanced 2 , οι προδιαγραφές και η ύλη των οποίων ανταποκρίνονται στις ανάγκες που γεννά η ενδεχόμενη στο μέλλον επαγγελματική ενασχόληση με τον χορό. Μέσω της παρακολούθησης των συγκεκριμένων τμημάτων, τα παιδιά εξοικειώνονται με την διαδικασία των ακροάσεων, προετοιμάζονται ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε κάθε είδους και βαθμού δυσκολίας ακρόαση. Η ως άνω εξοικείωση είναι προαπαιτούμενο επιτυχούς επαγγελματικής ενασχόλησης με τον χορό, δεδομένου ότι η διαδικασία της ακρόασης είναι υποχρεωτική για το οτιδήποτε “επαγγελματικό” συνδέεται με τον χορό (εργασία σε επαγγελματική σχολή χορού, πανεπιστημιακή παιδεία, πρόσληψη σε επαγγελματική ομάδα κ.ο.κ.)

 

Συγχρονος Χορος

Η κατάλληλη ηλικία έναρξης παρακολούθησης μαθημάτων σύγχρονου χορού είναι αυτή των 6,5 έως 7 χρόνων.
Η σχολή μας έχει επιλέξει να διδάσκει τις τρεις σημαντικότερες τεχνικές, Graham, Limon και Release, η γνώση των οποίων είναι προαπαιτούμενο επαγγελματικής ενασχόλησης με τον σύγχρονο χορό γιά όποιους το αποφασίσουν.
Ο σύγχρονος χορός ως τέχνη και ως μάθηση, συντίθεται σχηματικά από το τεχνικό και το δημιουργικό μέρος. Για το παιδί που θα ασχοληθεί μέ αυτόν, αποτελεί το πληρέστερο ίσως εργαλείο ανάπτυξης της εκφραστικότητας και δημιουργικότητας, αλλά και της ισόρροπης σωματικής και πνευματικής του εξέλιξης. Η λέξη / έννοια / αξία – κλειδί, που περιγράφει καθοριστικά όλες τις τεχνικές του σύγχρονου χορού είναι η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. Πρόκειται για μιά ελευθερία προϊόν γνώσης και αυτογνωσίας, επεξεργασμένη και οριοθετημένη, διόλου ασύδοτη, απαίδευτη ή καταχρηστική. Μέσω της οποίας το παιδί καταρχάς μαθαίνει και κατόπιν κατακτά το “πως” να εκφράζεται δημιουργικά και να εξελίσσεται ισόρροπα, πνευματικά και σωματικά.
Η καθοριστική όλων των τεχνικών του σύγχρονου χορού λέξη / έννοια / αξία ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ καθ-οδηγεί το παιδί σε όλες τις κρίσιμες εσωτερικές διαδρομές και αναζητήσεις του. Η ανακάλυψη του εαυτού πρέπει να προηγείται της ανακάλυψης του γύρω κόσμου, αυτού κεκτημένου μέσω του σύγχρονου χορού το ΕΓΩ και ο κόσμος ανακαλύπτονται και συνυπάρχουν με τον πλέον ισόρροπο και απελευθερωτικό τρόπο.

 

Σχετικά με το περιεχόμενο του μαθήματος: Τα παιδιά διδάσκονται να δημιουργούν χορογραφικά μοτίβα, να εκτελούν αυτοσχεδιασμούς και κινησιολογικά παιχνίδια, να μετέχουν σε ασκήσεις αυτοπεποίθησης και εμπιστοσύνης στην ομάδα, να καλλιεργούν αλλά και να αναδεικνύουν την φαντασία τους.
Τα μαθήματα του σύγχρονου χορού μπορούν να γίνονται είτε ανεξάρτητα από τα μαθήματα του κλασσικού χορού είτε σε συνδυασμό μ’ αυτά. Για λόγους πληρότητας της μάθησης και ιδανικής εναρμόνισης με την διαδικασία της, η δεύτερη εκδοχή είναι η πλέον ενδεδειγμένη.

Κάποιες πρόσθετες λεπτομέρειες, χρήσιμες και χρηστικές: Τα παιδιά που έχουν σώματα “δύσκολα”, υπό την έννοια ότι έχουν περιορισμένες αντοχές σε επιβαρύνσεις, πρέπει να προωθούνται από πολύ νωρίς στα τμήματα του σύγχρονου χορού. Τούτο διότι, οι κινητικές δυσκολίες που συνδέονται μμε την εκμάθηση του σύγχρονου χορού στο ελάχιστο δεν είναι εξαντλητικές για το “δύσκολο” παιδικό σώμα.

Ισχύει το ακριβώς αντίθετο: Ο σύγχρονος χορός γυμνάζει με θαυμαστή οικονομία το σώμα, διευκολύνοντας και εξομαλύνοντας παθολογικές καταστάσεις της σπονδυλικής στήλης (όπως κύφωση, λόρδωση, σκωλίωση, στραβά γόνατα κ.α.)

GYROKINESIS® method of exercise with Elena Christodoulidou

Τα μαθήματα GYROKINESIS® είναι ένα σύστημα γυμναστικής εμπνευσμένο από τον Juliu Horvath. Αποτελεί μία από τις αποτελεσματικότερες μεθόδους αποκατάστασης των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης. Ταυτόχρονα, είναι ένας ολοκληρωμένος τρόπος βαθιάς εκγύμνασης με άμεσα, ορατά αποτελέσματα. Βασίζεται στην κίνηση με έντονη ροή, ποικιλία στην ένταση, ρυθμό και δύναμη, δίνοντας την αίσθηση μιας αδιάκοπης χορογραφίας. Στο GYROKINESIS® η κίνηση ξεκινά από τη σπονδυλική στήλη και κατευθύνεται προς τα άκρα. Το σώμα δουλεύει μέσω κυματισμών,σπιράλ , μαζεμάτων και τεντωμάτων προς όλες τις κατευθύνσεις και προσαρμόζεται νευρομυικά και περιτοναϊκά ώστε να δυναμώσει, και να «μακρύνει». Το μάθημα αποτελεί ένα αναζωογονητικό ταξίδι στην αρμονία και την ενότητα σώματος και πνεύματος. Τα μαθήματα διδάσκονται από την διπλωματούχο εκπαιδεύτρια ,χορογράφο Έλενα Χριστοδουλίδου. Απαραίτητη η κράτηση θέσης 22 781104.
GYROKINESIS ® METHOD OF EXERCISE IS A REGISTERED TRADEMARK OF GYROTONIC® SALES CORP AND IS USED UNDER THEIR PERMISSION