sharing-stories

 

30 και 31 Ιουλίου, 7μμ, σημείο εκκίνησης πλατεία Σολωμού.

To Αμφίδρομο Χοροθέατρο παρουσίασε την παράσταση Sharing stories στις 30 και 31 Ιουλίου 2012 στις 7μμ, σημείο εκκίνησης πλατεία Σολωμού . Το έργο συμπεριλαμβανόταν στο επίσημο Πρόγραμμα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων για την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το β’ εξάμηνο του 2012.
Χορογράφοι: Έλενα Χριστοδουλίδου (Κύπρος) , Ido Tadmor (Ισραήλ).
Xoρευτές: Ελένη Χατζηδάκη, Αλεξία Νικολάου, Μαρίνα Πογιατζή, Βίκη Κάλλα, Στέλλα Ευτυχίου, Αντώνης Αντωνίου, Πηνελόπη Γεωργιάδου, Έλενα Χριστοδουλίδου, Ido Tadmor, Shani Katzman, Ekin Bernay.
Συμμετείχαν: Γεωργία Κουτούμπα, Αννα Πιπερή, Μικαέλλα Πόποβιτς, Μαρία Μασώνου.
Επιμέλεια χώρου, κοστούμια: Λάκης Γενεθλής

ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ

Ενα 70λεπτο χορευτικό “ταξίδι” στα σύνορα της κοινής (οικουμενικής) μας συνείδησης..

Δεν υπάρχουν ιδεατοί τελικοί προορισμοί, το κάθε ταξίδι είναι μοναδικό. Το σχέδιο πορείας ορίζει τους κρίσιμους σταθμούς. Αυτούς που νοηματοδοτούν τα βήματα που έχουν προηγηθεί και εμπνέουν αυτά που έπονται. Μέχρι τον επόμενο σταθμό. Το ταξίδι ανήκει σε όσους πιστέψουν τα χνάρια του και τα ακολουθήσουν. Σε όσους αναζητούν τη γοητεία της έμπνευσης.

Τα 20 και πλέον χρόνια πορείας και εμπειρίας της Κύπριας χορογράφου Ελενας Χριστοδουλίδου και τα περί τα 25 χρόνια πορείας και εμπειρίας του Ισραηλινού χορογράφου Ido Tadmor , πιστώνουν την ταξιδιωτική τους πρόσκληση προς το κοινό της Λευκωσίας με ξέχωρη αν μη τι άλλο πειστικότητα. Διατρέχοντας νοητά τους προτεινόμενους σταθμούς του ταξιδιού τους, συλλαμβάνουμε τους συνειρμούς μας να κυμαίνονται ανάμεσα στο απτό της καθημερινότητας και το άπιαστο του ονείρου, ανάμεσα στο κυριολεκτικό που διαρκώς επαναλαμβάνουμε και το στιγμιαίο “μεταφορικό” δια του οποίου ερμηνεύουμε, ανάμεσα στην ανάγκη να ζούμε οριοθετημένα και στην διπλή ανάγκη να οραματιζόμαστε την ελευθερία, την απελευθέρωση των ορίων μας. Ανάμεσα (γιατί όχι;) στην Κυπριακή μας μοναδικότητα ή αυταπάτη, την Ευρωπαϊκή μας ασφάλεια ή ανασφάλεια, την οικουμενική μας αλήθεια ή άρνηση.

Το κοινό της Λευκωσίας προσκαλείται να αφιχθεί στην πλατεία Σολωμού, στην αφετηρία των λεωφορείων, 7 το απόγευμα της Δευτέρας 30 και Τρίτης 31 Ιουλίου, όπου θα πραγματοποιηθεί ολιγόλεπτο χοροθεατρικό τελετουργικό για το καλό κατευόδιο. Το ταξίδι είναι διάρκειας περίπου 70 λεπτών, πρώτος σταθμός του η Κυπριακή Βουλή για την πρέπουσα απόδοση σύγρονων χορευτικών τιμών. Κατόπιν, βήματα σύγχρονου χορού μέσα στον Δημόσιο Κήπο με πέρασμα από το άγαλμα του Μαχάτμα Γκάντι, στη συνέχεια έντονα κινησιολογική – απελευθερωτική παράσταση σε παρακείμενο υπέροχο κλουβί – κομψοτέχνημα. Kαι αμέσως μετά, εικαστικά αρχέτυπα μέσα από την γλώσσα του σύγχρονου χορού στο απλό και συνάμα λειτουργικό Φυτώριο Εικαστικής Καλλιέργειας συνδυασμένα με έναν ιδιαίτερο χορευτικό ύμνο στην ισότιμη συνύπαρξη που αποδίδεται στο καλοπεριποιημένο ασφαλές γρασίδι.
Η ικανοποίηση της ανάγκης απελευθερωτικών συνειρμών με την παράθεση και μόνο των σταθμών ενός ταξιδιού, είναι προδιαγραφή που μόνο τα ταξίδια Τέχνης και αυτά μόνο λίγες φορές κατορθώνουν να ικανοποιούν. Το πέρασμα από την στιγμιαία ικανοποίηση της ανάγνωσης στην βαθιά ικανοποίηση του βιώματος προϋποθέτει διαθεσιμότητα, ή αλλιώς συμμετοχή στο προτεινόμενο “ταξίδι”. Αναμένεται η μεγαλύτερη δυνατή ανταπόκριση. Ασφαλέστερο “όχημα” άλλωστε από την οικουμενική “γλώσσα” του χορού που να εγγυάται την μεγαλύτερη δυνατή ταξιδιωτική απόλαυση, είναι πανθομολογημένο ότι δεν υπάρχει.